زندگی ایلان ماسک، پدیدهای که کمتر جریانی در حوزهی صنعت با بینشهای بینظیر و نظرات بیباکانهاش مطابقت دارد، پر از درخواستها و اقدامات برای تغییرات اساسی در زندگی عادی انسانها است.
موضوع انرژی پاک، چیزی است که امروز بیش از هر موضوع دیگری مورد توجه همگان قرار دارد. یکی از افرادی که سرمایهگذاریهای جدی و مهمی در این حوزه انجام داده، ایلان ماسک است. او ثروتش را صرف آیندهای میکند که بهنظر بسیار دور از دسترس و تخیلی میرسد. اما از دیدگاه ایلان ماسک، چنین آیندهای تحقق پیدا خواهد کرد. آیندهای که در آن استفاده از انرژی خورشیدی بر استفاده از هر انرژی دیگری پیروز خواهد شد.
ایلان ماسک، بهدلیل ایدههای بلندپروازانه و قدرتمندش، مرد آهنی لقب گرفته و فردی است که پشت شرکتهای تسلا، اسپیسایکس، سولارسیتی و پیپال قرار دارد. این شرکتها هرکدام بهتنهایی موجهای شوکآوری را به تجارت و صنعت آمریکا وارد کردهاند. ماسک توانسته با ایدهپردازیهای شگرف خود و پیادهسازی برخی از آنها با راهاندازی این شرکتها، مرحلهی جدیدی از نوآوری را در صنعت آمریکا وارد کند. او بهگفتهی بسیاری از اطرافیانش، انسان پیچیدهای است که شجاعت زیادی در ابراز و اجرای ایدههای خود داشته و تلاش کرده است ایدههایش را با سرمایهگذاری شخصی خودش پیاده کند.
خلاصه کتاب
در کتاب «ایلان ماسک: تسلا، اسپیسایکس و جستجوی آیندهی رویایی» روزنامهنگار کهنهکار حوزهی فناوری، اشلی ونس، برای نخستین بار نگاه عمیقی به زندگی فوقالعاده و لحظات خاص زندگی کارآفرین و مخترع بزرگ سیلیکونولی، یعنی ایلان ماسک، داشته و با قلم توانای خود آن را به رشتهتحریر درآورده است. اشلی ونس بعد از مصممشدن و پیگیری سرسختانهاش برای نوشتن زندگینامهی ایلان ماسک، موفق شد دسترسی ویژه به ماسک و خانواده و دوستانش پیدا کند و در خلال بیش از ۵۰ ساعت گفتوگو با ۳۰۰ نفر، زندگینامهی ایلان ماسک را نوشت.
ایلان ماسک نامی نیست که بهسادگی از یادها برود. او همردهی انسانهایی چون استیوجابز قرار دارد. بدون شک ماسک، فردی خاص است؛ کسی که هم رویاهای بزرگی دارد و هم برای تحقق آنها از استعداد و انگیزه و ثروت کافی برخوردار است. او را تجسم واقعی و زندهای از شخصیت سینمایی تونی استارک دانستهاند. اشلی ونس، زندگینامهنویس فوقالعادهای است که توانسته تصویری از رویاهای جاهطلبانهی ایلان ماسک را توصیف کند و نشان بدهد که او چطور برخی از این رویاها را تحقق بخشیده است. او در کتاب حاضر، سفر ایلان ماسک را از جایی که آغاز میشود تا نقطهی کنونی شرح میدهد. تمام دوران دیدنی زندگی او از تربیت کودکی پرماجرایش در افریقای جنوبی تا ترک مکان تولدش در نوجوانی برای دنبالکردن رویاهایش و رفتن به ایالت متحده آمریکا و ابتکارات چشمگیر و نوآوریهای خلاقانهاش در آنجا و کارآفرینیهای چندوجهی به تصویر کشیده شده است. شرح حال زندگی این انسان تأثیرگذار (که اغلب او را با افراد نامآور و بزرگ تاریخ همرده میدانند) بسیار چشمگیر توصیف شده است. کارآفرینیهای او بلندپروازانه و دور از واقعیت بهنظر میرسد است؛ درست مثل چیزی که در وبسایت SpaceX میخوانیم:
شرکت اسپیسایکس موشک و فضاپیماهای پیشرفته را تولید و طراحی و پرتاب میکند. این شرکت در سال ۲۰۰۲ با هدف ایجاد انقلابی در فناوری فضایی و برقراری امکانی فراهم شده است که مردم بتوانند در سیارات دیگر زندگی کنند.
زندگی در سیارههای دیگر، هدفی آرمانی و رویایی است که برای اغلب مردم دور از دسترس بهنظر میرسد. اما ایلان ماسک که از کودکی ماشینهای برقی و سفر به فضا را در رویاهای خود میدید، چنین ایدهای را امکانپذیر میداند. او در راستای باوری که بهایدهی خودش دارد، شرکت اسپیسایکس (SpaceX) را با سرمایهی شخصی خودش راهاندازی میکند. او اعتقاد دارد که برای اجراییکردن ایدههای دور از ذهنش نباید منتظر سرمایهگذاریهای دیگران باشد. همچنین سالهای بعد از خروج از سیلیکونولی را با تزریق تمام ثروتش به ساخت و تولید ماشینهای برقی و موشکهای فضایی گذرانده است. اگرچه ناامیدیهای شدیدی را در این راه تجربه کرد، ولی خطراتی که او متحمل شد، نتیجه داد. تسلا و اسپیسایکس و سولارسیتی از موفقیتهای بینظیری برخوردار شدند و ارزش آنها به ۵ میلیارد دلار رسید.
ایلان ماسک از راهاندازی شرکت X.com فعالیتهای کارآفرینیاش را آغاز کرد. شرکتی که بعداً به Paypal تبدیل شد و او یکی از مهمترین سهامدارانش بود. سرمایهای که از فروش پیپال عاید ماسک شد، این امکان را برای او فراهم کرد که رویاهای بزرگش را عملی کند. در اواخر سال ۲۰۰۳ بهعنوان سهامدار وارد شرکت تسلا شد که در آن زمان استارتاپ پیچیده و دشواری بود. با کمک دانش باتریهای یونی لیتیومی و پس از مراحل اشتباهات فراوان، بالاخره در سال ۲۰۰۸ تسلا توانست ماشین تمام الکتریکی خود را به بازار عرضه کند. این ماشین هم از نظر مشتریان خودرویی عالی بود و هم در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ بهعنوان بهترین اتومبیل مورد آزمایش آن سالها انتخاب شد. خودرویی که هماکنون در حال بهرهبرداری است و با ۲۰ الی ۳۰ دقیقه شارژ برقی میتواند مسافتهای نسبتا طولانی (۲۷۰ کیلومتر به بالا بسته به سرعت) را طی کند. ایستگاههای شارژی که برای این خودروها ساخته شدهاند، شارژ رایگان در اختیار آنها قرار میدهند.
اما ساخت خودروهای برقی تنها رویای قابل پیگیری ماسک نبود. او بهطور موازی در تلاش برای تجاریسازی باتریهای خورشیدی بود که با کمک جمعآوری انرژی پاک خورشیدی بتواند نیروگاههای شارژ تسلا را تأمین کند. ماسک با کمک پسرعمویش توانست شرکت سولارسیتی را راهاندازی کند که کار ساخت این باتریها را انجام میدهد. نصب و نگهداری بیش از یک سوم سیستمهای پنل خورشیدی در آمریکا، باعث شده که این کارخانه به یکی از بزرگترین تأسیسات خورشیدی در سراسر جهان تبدیل شود. ایلان ماسک امیدوار است در آینده کارخانههایی با وسعت بسیار بیشتر در سراسر جهان برای ذخیره انرژی ساخته شوند.
اشلی ونس، نویسندهی کتاب ایلان ماسک، از داستان زندگی ماسک برای توضیح یکی از سوالات مهم عصر ما استفاده میکند: آیا مخترعان و سازندگانی که برای یک قرن، هدایت دنیای مدرن را بر عهده داشتهاند، همچنان در دورهی جدید میتوانند رقابت شدیدی داشته باشند؟ او اینطور شرح میدهد که ایلان ماسک (یکی از غیرمعمولیترین و قابلتوجهترین چهرههای تاریخ صنعت آمریکا) ملغمهای از ویژگیهای عصر حاضر و مخترعان افسانهای مانند توماس ادیسون و هنری فوردز و استیو جابز است.
در شرایطی که بسیاری از شرکتهای آمریکایی کسب درآمد آسان و بدون دردسر را به خطرپذیریهای جسورانه ترجیح میدهند، ماسک بهعنوان تنها کارآفرین بر دیدگاه شجاعانهاش ایستادگی میکند و به جاهطلبیهایش ادامه میدهد. او از تحولات آیندهای درخشان صحبت میکند و سالهای آیندهی باورنکردنی را ارائه میدهد.
درباره کتاب
کتاب Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future در سال ۲۰۱۵ در ۴۰۰ صفحه چاپ و منتشر شد. این کتاب بهعنوان اولین کتاب پرفروش آمازون در دستهبندی علم زمینشناسی و سومین کتاب پرفروش در دستهبندی بیوگرافی انتخاب و معرفی شده است.
نیویورک تایمز دربارهی این کتاب می نویسد:
نتیجهی نوشتههای اشلی ونس، کتابی است هوشمندانه که تصویری سنجیده و دقیق از شخصیت ایلان ماسک به ما ارائه میدهد. طوری که میتوانیم دوستان و دشمنانش را بهخوبی درک کنیم. خواندن این کتاب با لذتهای جانبی فراوانی همراه است. اشلی ونس توجه ما را به انرژی سبز و راهاندازی پروژههای فضایی جلب میکند. همچنین در بخشهایی از کتاب، بهاندازهی کافی از موضوع اصلی فاصله میگیرد تا بتواند شخصیت درخشان اطرافیان ایلان ماسک را که در کنار او بهکار مشغولند، بهروشنی نشان دهد. بهترین کاری که نویسنده در کتاب کرده، این است که داستان زندگی ایلان ماسک را بسیار خوب و روان و ساده توصیف کرده است.
کتاب حاضر در کتابخانهی ملی در دستهبندی اهل کسبوکار و سرگذشتنامه و همچنین مخترعان و نوآوری و جنبههای اقتصادی قرار گرفته است.
ترجمههای کتاب
کتاب حاضر با ۲ عنوان مختلف تاکنون ترجمه و چاپ شده است. در سال ۱۳۹۵ انتشارات پرچین، عنوان «الون ماسک: تسلا، اسپیس اکس و جستجوی آیندهی رویایی» را بر کتاب نهاد و آن را با ترجمهی چکامه مرتضینیا منتشر کرد. همچنین انتشارات اندیشه عصر، این کتاب را با عنوان «بازگشت به آینده: داستان زندگی ایلان ماسک» و ترجمهی فرید رجبعلی در سال ۱۳۹۶ به بازار عرضه کرد.