به جرات می توان گفت که امروزه کارآفرینی و ایجاد یک کسب و کار جدید آرزوی هر جوانی بوده و همه افراد تلاش می کنند با کسب دانش و تجربه، در نهایت کسب و کار خود را راه اندازی کنند. بنابراین این افراد با تلاش خود، “در جستجوی خوشبختی” قدم برداشته و در این بین، تجربیات افراد مختلفی را مطالعه کرده و بعضا پای صحبت های برخی از آن ها می نشینند؛ اما همه ما می دانیم که “شنیدن کِی بُود مانند دیدن!”
شاید شما هم به ضرب المثل مذکور اعتقاد داشته باشید و بگویید “چقدر خوب می شد اگر زندگی یک کارآفرین را می دیدم و با مشکلات و سختی هایی که در این راه تجربه کرده، بیشتر آشنا می شدم.” خوب، جواب این سوال تنها یک کلمه است: فیلم ببینید!
آری، شاید به این بیاندیشید که هالیوود اکثرا سعی دارد مصائب و مشکلات زندگی کارآفرینان را دراماتیک نشان داده و جلوه های سینمایی بیشتری به آنچه که در واقع وجود داشت، بیافزاید. اما بعضی مواقع بهترین راهِ نشان دادن واقعیت از جاده تخیل می گذرد!
در ادامه به 18 فیلم سینمایی اشاره می کنیم که Jacek Grebski در وب سایت Entrepreneur مطرح کرده است. این فیلم ها در دسته بندی های مختلفی از جمله مباحث مرتبط با کارآفرینی، مالی، کار گروهی و رهبری، استراتژی و … جای گرفته اند. شایان ذکر است Jacek هم بنیانگذار آژانس بازاریابی Swarm در ایالت جورجیا، شهر آتلانتا است.
موضوع: کارآفرینی
1. استارتاپ.کام (Startup.com)
استارتاپ دات کام یک فیلم مستند ساخته شده در سال 2001 است که به فراز و نشیب های یک استارتاپ واقعی با نام GovWorks می پردازد که توانست یک سرمایه 60 میلیون دلاری از هرست کورپوریشن، KKR، صندوق سرمایه گذاری نیویورک و Sapient دریافت کند.
این فیلم رونق و رکود بازار دات کام ها را به خوبی به تصویر می کشد و داستانی هشدار دهنده را روایت می کند که شراکت در یک کسب و کار چگونه می تواند به راحتی دوستی ها را تهدید نماید.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به مسائل مالی برای کارآفرین ها، افزایش سرمایه، مدیریت رشد، مهارت های کارآفرینی، تیم سازی و مهارت های مدیریتی اشاره کرد.
2. اگه می تونی منو بگیر (Catch Me If You Can)
وقتی اسم فیلم “اگه می تونی منو بگیر” را می شنوید، شاید فورا شما یاد یک فریبکار به نام Frank Abagnale (با بازی لئوناردو دی کاپریو) بیافتید که با توجه به تسلط به مهارت های فردی اش، تقریبا می تواند هر کسی را فریب دهد.
فیلم کلاسیک ” اگه می تونی منو بگیر ” براساس یک داستان واقعی ساخته شده و سفر جذاب دنیای کارآفرینی را با ذکر نمونه برای بیننده به تصویر می کشد. در این فیلم موضوعات مهمی از جمله حل خلاقانه مسائل، تبدیل یک موقعیت بد به یک وضعیت خوب و تحرک و فشار خوب برای دستیابی به موفقیت بیان شده است.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به مهارت های کارآفرینی، خلاقیت و نوآوری، استقامت و پشتکار، چشم انداز تجاری، تکنیک های فروش شخصی و منابع مالی کارآفرینی اشاره کرد.
3. ارباب جنگ (Lord of War)
اگر شما به فیلم های کمدی سیاه که کمی بنمایه اکشن داشته، علاقه مندید، باید به شما گفت که فیلم ارباب جنگ یکی از پربیننده ترین اینگونه فیلم هاست. این فیلم جنگی-جنایی تاریخچه زندگی یوری اورلوف (با بازی نیکولاس کیج)، یک مهاجر اوکراینی را به تصویر می کشد که تصمیم می گیرد راه موفقیت خود را از طریق تجارت و قاچاق غیر قانونی اسلحه پیدا کند.
خلاقیت، جاه طلبی، سرسختی و توانایی یوری در تحمل ریسک ها و خطرات از جمله نیازمندی های اصلی هر کارآفرینی است که تمامی آن ها در این فیلم به خوبی قابل لمس است. علاوه بر این موارد، اگر شما تمایل دارید در زمینه های هک رشد، داشتن مشتری های وفادار و تکنیک های مذاکره اطلاعات بیشتری به دست آورید، این فیلم به طرز عمیقی به این مباحث پرداخته است. اگر صاحب کسب و کاری هستید، احتمالا خودتان برخی از این درس ها و مباحث را در کسب و کارتان ترکیب می کنید.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به مهارت های کارآفرینی، بازارهای نوظهور، حل خلاقانه مسئله، مدیریت بحران، تکنیک های مذاکره، ایجاد وفاداری در مشتری، استراتژی های رقابتی و ژئوپولیتیک اشاره کرد.
موضوع: امور مالی
4. وال استریت (Wall Street)
آیا تا به حال برای دستیابی به قدرت و موفقیت، خودتان را تحت فشار قرار داده اید؟ فیلم سینمایی وال استریت این حالت را از نگاه باد فاکس (با بازی چارلی شین) به تصویر می کشد. فاکس یک دلال سهام بلند پرواز است که با شعار (مانترا) “حرص و طمع خوب است”، چرخ اقتصادی وال استریت را هدایت می کند.
این فیلم دریچه ای به سوی امور مالی شرکت، مدیریت پورتفوی، اصول قانون سرمایه گذاری و بازار سرمایه است.
اگر بخواهیم کمی بیشتر درباره این فیلم سخن بگوییم، وال استریت داستان یک جوان با یک ذهن آماده و مستعد است که برای رسیدن به درجات بالا دست به هرکاری می زند و از هیچ تلاشی مضایقه نمی کند.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به امور مالی شرکت، مدیریت پورتفوی، بازار سرمایه، اصول قانون سرمایه گذاری، ادغام و خرید شرکت ها، ارزش گذاری شرکت و اخلاق کاری اشاره کرد.
5. معامله گر سرکش (Rogue Trader)
این فیلم که در سال 1999 ساخته شده بر اساس یک داستان واقعی است. داستانی که زندگی یک کارمند را روایت می کند که دست تنها، بارینگز بانک، بزرگ ترین بانک انگلستان را به پایین می کشد.
این فیلم نشان می دهد که پول چگونه منجر به انواع مختلفی از رفتارهای دیوانه وار شده و به نوعی یک داستان اخطارآمیز درباره افرادی است که به اشتباه تصور می کنند پول و قدرت به آن ها اجازه انجام هر کاری را می دهد.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به مشتقات و حاشیه های کسب و کار، ارزش گذاری شرکت، گزارشگیری مالی، بازار سرمایه، بازارهای نوظهور و اخلاق کاری اشاره کرد.
موضوع: پویایی گروه و رهبری
6. دوازده مرد خشمگین (Twelve Angry Men)
این فیلم یکی از محبوب ترین فیلم های توصیه شده Jacek است. فیلم سینمایی دوازده مرد خشمگین، یک درام درخشان است که چندین لایه از بینش های مختلف در رهبری یک تیم، روانشناسی رفتار گروهی و نظام های ارزشی متضاد را به تصویر می کشد.
این فیلم از جمله فیلم هایی است که دیدن آن به شدت توصیه می شود و پس از مشاهده آن، شما را درباره چگونگی تصمیم گیری های مهم به فکر فرو خواهد برد.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به تکنیک های مذاکره، روش های تشویقی و ترغیبی، حل منازعات و درگیری ها و ایجاد اتفاق نظر اشاره کرد.
7. محیط اداره (Office Space)
فیلم سینمایی کمدی آمریکایی محیط اداره، فرهنگ سازمانی یک شرکت نرم افزاری دهه 1990 را با تمرکز بر روابط کاری و سیاست های اداره، با زبانی طنزآلود به تصویر می کشد. این فیلم که با دیدن آن خنده بر لب های شما خواهد نشست، ذهن شما را با مفاهیمی همچون رهبری، تکنیک های تیم سازی و توسعه کسب و کار درگیر می کند.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به فرهنگ سازمانی، مشاوره، توسعه کسب و کار، تعادل در زندگی کاری، حفظ پرسنل، تکنیک های تیم سازی و مدیریت فناوری اطلاعات اشاره کرد.
موضوع: استراتژی
8. سه گانه پدرخوانده (The Godfather trilogy)
احتمالا سه گانه پدرخوانده بهترین فیلم سینمایی تاریخ برای کارآفرینان است که در آن چرایی ارتباطات و ساخت شبکه به خوبی به تصویر کشیده شده است. علاوه بر آن، در این فیلم بیننده به خوبی با تاثیر کمک رسانی به مردم برای رشد یک کسب و کار خوب و قدرتمند و این مفهوم که رقابت، غیر قابل مذاکره است، آشنا خواهد شد.
این فیلم که بسیار هیجان انگیز، سرگرم کننده و مملو از صحنه های تفکر برانگیز است که شما را می تواند به خوبی آماده راه اندازی کسب و کار آینده تان نماید.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به استراتژی های رقابتی، حفظ پرسنل کلیدی، تصاحب شرکت ها (دوست و دشمن)، اتحاد، ترکیب و ادغام شرکت ها، توالی شرکت ها اشاره کرد.
9. مظنونین همیشگی (The Usual Suspects)
اگر از سبک فیلم های روانشناسانهی هیجان انگیز لذت می برید، فیلم سینمایی مظنونین همیشگی به شدت توصیه می شود. این فیلم که از پایانی جاه طلبانه و پرپیچ و خم بهره می برد، داستان گروهی از جنایت کاران حرفه ای را روایت می کند که خود را در یک صف پلیس می یابند و تصمیم می گیرند با تشکیل یک گروه، یک دزدی پر سود و منفعت را رقم بزنند (صف پلیس به صف جنایتکاران و مجرمان در اداره پلیس که با به گردن انداختن یک شماره منحصر به فرد در گردنشان از آن ها عکس گرفته می شود، می گویند).
در این فیلم به مباحثی همچون تثبیت رهبری، قدرت و نفوذ، و استراتژی بلند مدت کسب و کار که به عنوان نکات کلیدی و شاکلهی روحیه کارآفرینی به شمار می آیند، به خوبی پرداخته می شود.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به تثبیت رهبری، قدرت و نفوذ، و استراتژی بلند مدت کسب و کار، همکاری، جبران خطر و پاداش، مهارت های کارآفرینی، خلاقیت و نوآوری، تثبیت نام تجاری، بازاریابی و عملیات و برنامه ریزی تدارکات و اجرا اشاره کرد.
10. انرون: باهوش ترین افراد اتاق (Enron: Smartest Guys in the Room)
این فیلم مستند که ساخته سال 2005 میلادی است، براساس پرفروش ترین کتاب سال 2003 با نامی مشابه که توسط گزارشگران Fortune، بتانی مک لین و پیتر الکیند نوشته شده، بوده و در رابطه با بزرگ ترین رسوایی کسب و کار در تاریخ آمریکا یعنی سقوط شرکت انرون (Enron Corporation) اشاره دارد.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به حسابداری (عمومی، پیشرفته و خلاقانه)، تحکیم گزارش، ناپایداری اوراق حسابداری، مشکلات نمایندگی و اخلاق کاری اشاره کرد.
موضوع: بازاریابی و فروش
11. چگونه در تبلیغات پیشی گرفت (How to Get Ahead in Advertising)
حتی اگر شما به دنبال توصیه های تبلیغاتی نیستید، مشاهده فیلم “How to Get Ahead in Advertising” به شما دست کم 1 الی 2 نکته در رابطه با چگونگی حل خلاقانه ی مسئله خواهد آموخت.
فیلم سینمایی “چگونه در تبلیغات پیشی گرفت” در همان اوایلی که بر روی پرده سینما رفت، با شکست مواجه شد اما این فیلم کمدی سال ها بعد توانست نام خود را به عنوان یک فیلم سرگرم کننده عالی در صنعت تبلیغات جای دهد. این فیلم قطعا باعث خواهش شد که درباره کسب و کار در جهان تجاری امروزی به گونه ای دیگر بیاندیشید.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به استراتژی بازاریابی، دانش تبلیغات، تقسیم بندی بازار و نام تجاری اشاره کرد.
12. شیطان پرادا می پوشد (The Devil Wears Prada)
شیطان پرادا می پوشد نام یک فیلم سینمایی در ژانر درام بوده که در سال 2006 توسط دیوید فرانکل کارگردانی شده است. این فیلم تماما انگیزشی باعث خواهد شد که شما به دنبال شغل رویایی خود رفته و با لذت فراوان در آن غوطه ور شوید. این فیلم چگونگی رسیدگی به موقعیت های ناراحت کننده، چگونگی حرکت در جایی که نا آشنا به نظر می رسد و اینکه چگونه در نهایت بهای کار کردن سخت پرداخت می شود را به خوبی به تصویر می کشد.
همچنین این فیلم درام آمریکایی پنجره ایست به سوی صنعت مد و به شما نکاتی در جهت چگونگی بالا رفتن از نردبان ترقی شرکت را آموزش می دهد.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به نام تجاری، تکنیک های فروش، اهمیت رسانه و توسعه شغلی و حرفه ای اشاره کرد.
13. ممنونم که سیگار می کشی (Thank You For Smoking)
فیلم کمدی درام “ممنونم که سیگار می کشی” داستان یک کارآفرین بازاریابی زرنگ و باهوش و یا فردی که قصد دارد چندین ترفند برای فروش هر محصولی را یاد بگیرد به تصویر می کشد. داستان این فیلم لابی گر صنعت توتون و تنباکو، نیک نیلر را روایت می کند که به صورت کاملا خلاقانه ادله و استدلال ها را به گونه می چرخاند که در چالش برانگیزترین شرایط نیز از صنعت سیگار دفاع کند.
تماشای این فیلم برای افرادی که قصد دارند مواردی از جمله مدیریت بحران، ارتباطات سازمانی، روابط عمومی و تاکتیک های مذاکره را یاد بگیرند به شدت توصیه می شود.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به روابط عمومی، بازاریابی و کمپین های تبلیغاتی، مدیریت بحران، ارتباطات سازمانی و مهارت های مذاکره موثر اشاره کرد.
14. گلنگری گلن راس (Glengarry Glen Ross)
“گلنگری گلن راس” نام یک فیلم درام آمریکایی بوده که از روی یک رمان با همین نام ساخته شده است. این فیلم داستان 4 فروشنده املاک را به تصویر می کشد که از زمانی که دفتر شرکت اعلام می کند در عرض یک هفته تمامی آن ها به جز 2 نفری که بیشترین فروش را داشته باشند اخراج خواهند شد، مسیر شغلی آن ها در یک سو قرار می گیرد. این فیلم نمایشی سرگرم کننده از رقابت و به کارگیری مهارت را به نمایش می گذارد.
اگر شما نیز قصد راه اندازی یک کسب و کار جدید را دارید شاید بهتر است این هشدار را جدی بگیرید: بعضی مواقع مسیر رسیدن به موفقیت، نا هموار تر از آن چیزی است که شما فکر می کنید.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به تکنیک های فروش، مدیریت ارتباط با مشتری، مذاکرات و بسته شدن معامله اشاره کرد.
موضوع: قانون و حقوقی
15. تاجر ونیزی (The Merchant of Venice)
فیلم سینمایی “تاجر ونیزی” نام یک فیلم درام و رمانتیک بوده و از یک رمان شکسپیر با همین نام اقتباس شده است. این فیلم که با بازی زیبای آل پاچینو همراه شده درباره یک عضو جوان از طبقه اشرافی با نام باسینو است که برای دریافت کمک مالی، نزد شایلاک (آل پاچینو)، یک نزول خوار یهودی می رود.
“تاجر ونیزی” یک فیلم لذت بخش با آموزش هایی نظیر مشارکت های تجاری، ارزیابی ریسک و قانون تجارت است که امروزه هنوز هم از ارزش بالایی برخوردار است.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به مذاکرات قرارداد، قانون تجارت، ارزیابی ریسک و اصول قانون کسب و کار اشاره کرد.
16. دکتر استرنجلاو یا: چگونه یادگرفتم دست از هراس بردارم و به بمب عشق بورزم (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb)
فیلم سینمایی “دکتر استرنجلاو” یک کمدی سیاه فوق العاده در خصوص جنگ سرد بوده و از آن دسته فیلم هایی است که از ابتدا تا انتهای آن، شما را مجذوب خود خواهد کرد. این فیلم شما را در مورد رهبری و وفاداری به فکر وا خواهد داشت و البته تضمین خواهد کرد که در طول این فیلم به اندازه کافی خواهید خندید.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به روابط بین المللی، جغرافیای سیاسی، نفوذ و رهبری اشاره کرد.
موضوع: مسئولیت اجتماعی شرکت ها و اخلاق
17. ارین براکویچ (Erin Brockovich)
یک فیلم درام و عاشقانه بر اساس یک داستان واقعی است که زنی را به تصویر می کشد که در برابر همه سختی ها و مشکلات قد علم کرده و به عنوان دستیار یک وکیل و در حالی که هیچ کس او را در شغلش جدی نمی گیرد، به پیروزی در بزرگ ترین حکم دعوی در دادگاه کمک می کند.
این فیلم به خوبی قدرت زنانه را نشان داده و همچنین اهمیت پایبندی به مسائل اخلاقی حتی در هنگام مواجهه با بدترین مشکلات و سختی ها را روایت می کند. همچنین در این فیلم رنگ و بویی از قبیل مسئولیت اجتماعی، مدل های کسب و کار پایدار و تعصبات جنسیتی در کسب و کار نیز به چشم می خورد.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به مسئولیت اجتماعی شرکت ها و مدل های کسب و کار پایدار اشاره کرد.
18. باران ساز (The Rainmaker)
فیلم سینمایی “باران ساز” داستانی درام از یک تحصیل کرده ی شکست خورده رشته حقوق است که برای احقاق حقوق پسر بچه ای که از سرطان خون حاد رنج می برد با یک شرکت بیمه فاسد به جنگ و جدال می پردازد.
این فیلم به خوبی مفاهیمی همچون قشر پایین و مظلوم جامعه، نمونه روشنی از قدرت عزم و اراده و مسئولیت اجتماعی را به تصویر می کشد.
از جمله موضوعاتی که در این فیلم پوشش داده شده می توان به مسئولیت اجتماعی، اخلاق کسب و کار و قانون کسب و کار اشاره کرد.